Avatar
1 apr. 2019

Tahad endale unistuste töökohta?

Kas mäletad mõnda sellist töökuulutust, mida esmakordselt nähes tundsid kohe, et see on just sinu UNISTUSTE töökoht ja sa PEAD selle endale saama? Aga siis tekkis mõte, et… kandideerijaid on kindlasti palju. Kuidas ma nende seas silma jääksin?

Panime oma lugejate tarbeks kokku hulga näpunäiteid, mis on aja jooksul meie kogemuste pagasisse talletunud ja millest igaühel on midagi õppida. Täpsemalt said kirja mõtted sellest, kuidas koostada köitvat CV-d ning konkursil ja töövestlusel silma jääda.

CV on sinu visiitkaart

Sa kindlasti juba tead, et just CV on kandideerimisprotsessis see, mis sinust esmamulje kujundab. Sellepärast tasub pingutada ja jälgida, et sinu CV-s oleks:

  • foto – erinevad uuringud on näidanud, et kõige paremat mõju avaldavad värbajale kahte sorti portreepildid: need, kus sa oled tabatud kokteiliklaasiga ja need, kus on selgelt eristatav, et tegu on pidžaamapeoga;
  • võimalikult detailne info – värbajale on tähtis, kus sa lasteaias käisid ja kas põhikooliaegsete klassikaaslastega ka tänaseni suhtled. Eesti on ju väike ja kõik tunnevad kõiki – kasuta seda ära! PS! Detailse infona ära unusta mainida, mis on su rinnaümbermõõt (et tööandja saaks hakata juba töövormi tellima), sest töösuhetes ei kehti reegel “tark ei torma.”
  • varasemad töökohad – siinkohal on tegelikult kaks varianti: sa võid kirjutada oma CV-sse kõik töökohad alates esimesest (kindlasti ära unusta neid, mis sinu unistuste ametiga kuidagi ei seostu). Aga kui Sa seda teha ei viitsi, siis võid töökogemuse alla kirjutada lihtsalt, et “erinevad töökohad aastatel 1994-2019.” Kes tahab täpsemalt teada, see helistab ja küsib!
  • kontaktandmed – võib juhtuda, et värbaja tahab sinuga ühendust võtta. Ka siin on sul võimalus asja mänguliseks muuta ja seeläbi teistest värvikamalt meelde jääda. Näiteks võiksid sa panna oma meiliaadressiks midagi eriti löövat, näiteks meiemees007 või kiizuke12. Peaasi, et meiliaadress ei seostuks kuidagi sinu päris nimega, sest see oleks lihtsalt liiga läbinähtav ja tavaline. Ja kindlasti vaata üle oma telefoninumber – väike trükiviga toob värbaja päeva alati särtsu 😉

 

Kui sa ei leia enda CV-d üles, ära raiska aega, vaid toimeta targalt: mõtle, millisesse ettevõttesse Sa viimati kandideerisid. Helista neile ja palu neil enda CV sulle tagasi saata!

Kuidas edasi?

  • kui töökuulutus on portaali ilmunud, siis koosta endale detailne ajakava – mis päevadel sa oma CV-d samale konkursile üha uuesti ja uuesti saatma hakkad;
  • tõuse võimalikult vara, näiteks 7.14 ja helista töökuulutuses toodud numbril, aga ära oma küsimusi valmis mõtle, vaid küsi lihtsalt: noh, pakute tööd, jah?
  • hiljemalt järgmisel päeval tee samale numbrile vastamata kõne ja kui tagasi helistatakse, vajuta kõne kinni ja saada sms: “kes oled?”
  • kui sulle pakutakse töövestluseks erinevaid kuupäevi ja kellaaegu, siis nõustu alles sellega, mida pakuti viienda variandina, aga jää võimalikult ebalevaks;
  • väldi igasuguseid ettevalmistusi, sest isegi see, kui sa oskad ennast korrektselt tutvustada, jätab sinust liiga ontliku mulje;
  • töövestluse päeval mine kohale 40 minutit varem ja soovitavalt valesse linna (näiteks Viljandi asemel Tallinnasse), aga ära seda värbajale maini, vaid ütle telefonis, et jooksed parajagu ümber maja ja ei leia ust üles – las ta jookseb õue sind otsima, väike peitus teeb asja huvitavamaks!
  • kui uks avatakse, siis jookse ummisjalu esimesse ettejuhtuvasse ruumi – eriti hea on, kui see on näiteks IT-mehe kabinet ja ta ei oska sinuga mitte midagi peale hakata;
  • vestluse alguses tee jäämurdmiseks üks nali – küsi näiteks, et mis ametikoha asjus me vestlust pidama hakkame?
  • kui värbaja hakkab küsima erinevaid küsimusi Sinu motivatsiooni kohta, siis ütle, et need on liiga keerulised ja sa ei tea vastuseid, äkki võib googeldada?
  • näita, et tunned ennast tööintervjuust hoolimata pingevabalt – vasta kõnedele, tõuse vahepeal sirutamiseks püsti ning küsi, kas neil on ehk midagi magusat pakkuda?

 

Selliselt toimides on kindel, et unistuste töökoht on Sinu!

*need on vaid üksikud näited reaalsetest olukordadest meie töös, mida 1.aprillil on eriti magus meenutada 🙂

 

 

Seotud Postitused