personalistrateegia, personalijuhtimise strateegia, personalijuhtimine, HR strateegia
Hanna Jõgi
16 okt. 2024

Kolm ilmselget (ja kümme kaudset) põhjust, miks peaksid looma personalijuhtimise strateegia

Arenevates organisatsioonides, kus fookus on sageli suunatud eesmärkidele näiteks tootearenduses või müügis või lihtsalt kiiretele otsustele ja muutustele, võivad personalijuhtimine ja HR strateegia tunduda justkui midagi, millega saab tegeleda hiljem, kui ettevõte on juba suurem ja stabiilsem. 

Tegelikult on personalijuhtimise strateegia justkui teekaart, ilma milleta võib eesmärkide saavutamine hoopis raskemaks muutuda. Aga olgem ausad, sahtlisse plaanide tegemisest pole tõesti kasu ning ükski teekaart ega strateegia üksi ei toimi. Selle järgi on vaja ka reaalselt toimetada. Teisalt võib tegutseda ka ilma suurema plaanita, aga siis tuleb arvestada, et osa potentsiaalist läheb lihtsalt raisku.

Oluline on oma organisatsiooni sees mõelda ja arutleda, mis on erinevad inimestega seotud eesmärgid ja millist tulevikku soovite näha. On mitmeid üsnagi ilmseid kasutegureid, mida HR strateegia järgi tegutsemine toob. Kuid vaatame üle ka vähem nähtavad või peidetud lisaväärtused, mis personalistrateegia loomisele mõeldes ehk tähelepanuta jäävad.

HR strateegia ilmselged kasud

Fookus organisatsiooni eesmärkidele

Personalijuhtimise tegevused saab väga selgelt rakendada organisatsiooni üldiste eesmärkide vankri ette. Strateegiline personalijuhtimine seob töötajate eesmärgid otseselt ettevõtte suuremate eesmärkidega, mis suurendab kogu organisatsiooni tulemuslikkust. Personalijuhtimise strateegia loob ettevõtte jaoks selge suuna ja aitab igaühel mõista, kuidas nende töö seostub ettevõtte eesmärkide saavutamisega. Sidudes suuremad eesmärgid otseselt töötajate eesmärkidega tõuseb kogu organisatsiooni tulemuslikkus. Ilma selge suunata võivad nii töötajad kui juhid anda oma parima, aga liikumine toimub juhuslikult ning sageli eri suundades. Tulemuseks on segadus ja raisatud ressursid.

Toome näiteks ettevõtte, mis plaanib kasvatada tootmismahtusid ning järgmise kahe aasta jooksul laieneda uuele turule. HR strateegia abil saab paika panna, milliseid oskusi ja teadmisi selleks vaja läheb ning seada selged eesmärgid, mida iga meeskonnaliige peab saavutama. Tulemuseks on, et iga töötaja teab täpselt, kuidas tema panus toetab laienemisplaani ja milline roll tal selles protsessis on.

Tõhus meeskond

Hästi toimiva meeskonna kokkupanemine on nagu pusle. Kui sul on selge pilt (personalijuhtimise strateegia), tead täpselt, millist tükki vajad ja kuhu see läheb. Ilma pildita tuleb pusletükke lihtsalt proovida ja katsetada, mis võtab palju aega ja võib olla väga frustruatsiooni tekitav.

Eriti kasvavates organisatsioonides, kus on vaja pidevalt uusi töötajaid, võib kiirustades värbamine muutuda kaootiliseks ja kalliks. Läbimõeldud HR strateegia aitab luua süsteemi, kus värbamised on sihipärased ja uued töötajad saavad kiiresti oma rollis efektiivseks. Ettevõttes, kus on selged värbamiskriteeriumid ja struktureeritud sisseelamisprogramm, saab värbamisprotsessi suunata nii, et iga uus töötaja on algusest peale teadlik oma eesmärkidest ja ülesannetest. Samuti vähendab hästi struktureeritud onboardimine riski, et uus töötaja tunneb end ebakindlalt ja lahkub enne, kui ta on ettevõttele väärtust loonud.

Läbimõeldud personalijuhtimise strateegiaga saab ka määratleda, milliseid tulemusi ja tegevusi oodatakse ning kujundada süsteemid inimeste eesmärkide jälgimise ja saavutamise toetamiseks.

Töötajate hoidmine ja motiveerimine

Personalijuhtimise strateegia aitab luua süsteeme, mis seades töötajate rahulolu ja arengu olulisele kohale, suurendavad seeläbi nende pühendumust.

Ettevõte, millel on läbimõeldud arenguplaanid, ja tunnustamise- ja tagasisidesüsteemid, suudab paremini hoida oma töötajaid motiveerituna ja rahulolevatena. Kui töötaja tunneb, et tema karjäärist hoolitakse ja teda väärtustatakse, on ta suurema tõenäosusega valmis rohkem panustama.

Olgem ausad, et igas organisatsioonis on võtmetöötajad, kelle spetsiifilised teadmised ja oskused on ettevõttele eluliselt tähtsad. Kui organisatsioonis puudub karjääriplaneerimine või arenemisvõimalused, võivad inimesed hakata otsima uusi võimalusi ja väljakutseid mujalt. Kui töötajatele antakse piisavalt arengu- ja motivatsioonivõimalusi – siis nad kasvavad ja õitsevad oma organisatsiooni sees, mitte konkurendi juures.

Kümme vähem märgatavat kasu HR strateegiast

„Aga see pole veel kõik!!“ 😄  Need esimesed kolm on ehk peamised suured valdkonnad, mida personalijuhtimise strateegia abil saab mõjutada. Samas läbi strateegilise lähenemise on võimalik mõjutada ka järgmiseid soovitavaid tulemusi.

  1. Organisatsoonikultuuri tugevnemine – läbimõeldud HR strateegiaga saab kujundada ühtset kultuuri, mis toetab ettevõtte väärtusi ja missiooni, andes töötajatele selge raamistiku käitumiseks ja suhtlemiseks.
  2. Töötajate areng ja enesetäiendamine – Strateegia võimaldab planeerida koolitusi ja arenguprogramme, mis hoiavad töötajate oskused ajakohastena ja organisatsiooni vajadustega vastavuses.
  3. Teadmiste säilitamine ja kogemuste jagamine – HR strateegia kaudu saab kujundada süsteeme, mis hoiavad olulised teadmised organisatsioonis ka siis, kui võtmeisikud lahkuvad.
  4. Kohanemisvõime suurenemine muutuvates tingimustes – paindlik HR strateegia aitab kiiremini kohandada tööjõudu ja oskusi vastavalt turumuutustele ja ootamatutele ärivõimalustele.
  5. Organisatsiooni riskide vähenemine – läbimõeldud personalistrateegia aitab ennetada probleeme, näiteks tagades, et kõik on korraldatud seadusi järgides ja töökeskkond on turvaline.
  6. Innovatsioon ja uute ideede kasv – läbi strateegia saab soodustada õhkonda, kus töötajad tunnevad end julgustatuna oma ideid välja tooma, mis soodustab innovatsiooni ja loovust.
  7. Omavaheliste konfliktide vähenemine – selged omavahelised ootused ja hästi juhitud kommunikatsioon vähendavad arusaamatusi ja konflikte meeskonnas, luues parema tööõhkkonna.
  8. Tööandja kuvandi paranemine – keskendumine personalijuhtimisele annab ettevõttele maine kui tööandja, kes hoolib oma töötajatest, suurendades ettevõtte atraktiivsust talentide hulgas (ning kaudselt aitab ka klientidel ja koostööpartneritel näha ettevõtet usaldusväärse ja hooliva partnerina).
  9. Paraneb juhtide ja meeskondade omavaheline koostöö – personali strateegia raames saab lahti mõtestada ka ootused juhtimisele ja juhtimisstiilidele, mis toetavad koostööd ja tugevdavad juhtide ning töötajate vahelisi suhteid.
  10. Paraneb töötajate heaolu ja väheneb oht läbipõlemiseks – HR strateegia võib sisaldada ka eesmärke ja tegevusi, mis toetavad töötajate vaimset ja füüsilist heaolu (näiteks paindlik töökorraldus, vaimse tervise toetamine või töö ja eraelu tasakaalu edendamine).

HR strateegia pole mitte lihtsalt suurkorporatsioonide luksus, vaid oluline investeering igale ettevõttele, mis soovib pikaajaliselt ja jätkusuutlikult kasvada. Selge ja läbimõeldud personalijuhtimise strateegia loob tugeva vundamendi, mis toetab organisatsiooni arengut igas etapis, hoides meeskonda motiveerituna ja aidates püsida ettevõttena konkurentsis.

Kuigi HR strateegia loomine võib tunduda keeruline ja aeganõudev, siis laias vaates on need vastused küsimustele: Kus me oleme? Kuhu me tahame jõuda? Mis meil aitab sinna jõuda? Vahel on siiski kasulik kogenud inimese kaasamine, kes oskavad fokusseerida kõige olulisematele valdkondadele, aidata vältida levinud vigu ja hoida kokku väärtuslikku aega.

Kui tunned, et tahaksid abi personalijuhtimise strateegia läbimõtlemisel või üle vaatamisel, siis võta julgesti ühendust!


Seotud teenused:

Seotud Postitused